Kisah 2 Sahabat..

Salam Perjuangan..
DuniaIslam, 27julai09- Setinggi2 Kesyukuran pd ilahi kerna selesai dan memudahkan perjalanan ke UiTM Melaka bagi menghantar saudara perempuanku..yang mendapat tawaran menyambung pengajiannya disana,berkonvoi 3 buah family dan kereta,...wahhh.seronoknya.. permulaan harinya cukup bermakna kerana perjalanan cukup jauh nun disana dari negeri Timur Tanahair,Klantan FC.. harapan ibuayah sungguh tinggi demi membolehkan si anak menuntut ilmu setinggi2nya..Pada mulanya teringat sewaktu mula2 diri ini memasuki alam Kampus, semuanya pengalaman manis yg pertama kerna sama2 tidak pernah berpisah lama dari ibuayah tercinta. TAPI...Melihatkan suasana kampus cukup memeranjatkan kerna
Blok TUN PUTIH(siswi)bersebelahan blok TUN KASTURI(Siswa) Blok yang di hanya pisahkan dengan Gelanggang Badminton/takraw memudahkan lagi percampuran antara siswa siswi.Blok yang dapat dilihat berbentuk L memudahkan lagi pelajar2 tahun baru untuk mendapatkan pasangan dan lebih cenderung malakukan maksiat..Naluri alam remaja perlu sama2 kita fahami dan atasi, apa yang boleh kita lakukan cukup mudah dan simple tapi perimaan?Hanya Allah yang Tahu..Dengan usaha yang sedikit ini,berusahalah demi pelajar2 harapan Agama,bangsa dan Negara ini memdekatkan dirinya dengan Masjid( tp..MAsjid kulihat jauh nun disana),contoh tauladan kitalah yang Senior2 menunjukkan akhlak Pembawaan Rasullallah saw perlu ditonjolkan agar adik2 ini terdidik dengan Pegangan Agama..Insyaallah..Perjalanan adik2 ini begitu jauh dan panjang selama 3 tahun ini macam2 perkara boleh berlaku, Sepatutnya diri ini sudah berada di Kampus bagi menyambut kemasukkan KeKampus ku,selama seminggu ku ingin didik mereka kearah yang Kerohanian,lebih dikenali MinGGu MeSRA SiSwA(MMS), Tapi ada kewajipan yang lebih perlu diutamakan, Ku patuhi segala arahan pimpinan untuk kebaikan Dunia Akhirat..

Wahhh...Diri ini ingin berkongsi..Peluang hari pertama berpeluang melihat sendiri suasana Kolej yang diduduki siswi2 membuatkan aku terfikir bahawa kenapa bilangan siswi lebih ramai daripada siswa.Kenapa yea$@#$?hehehe.. Banyak sebabnya kan,btol...tapi apa yg dapat ku ungkap, sauasananya cukup ceria dengan riben2, langsir2 yang terurus, corak pd dinding2 yang warna warni dan pelbagai lagi..

Berbalik pd tajuk diatas, Ku teringat kisah sahabatku ketika masih berpakaian Kemeja Putih dan Seluar slack Hijau,segalanya indah.. Ketika ku sahabatku ini menyedari 2 sahabat ini yang tidak bertegur sapa lebih kurang 1 tahun gara2 berkemungkinan timbulnya salah faham diantara mereka, pernah kunasihati tapi..kurang berkesan ataupun kata2ku tidak menyentuh hati sanubari kedua2 pihak..

Tersedar bahawa method dakwah perlu disesuaikan mengikut persekitaran dan kategori sasaran, agar penyampaian berkesan, Di alam Kampus pula, situasinya hampir sama tapi lebih exstream..wahh..
Ada kisah yang boleh membuatkan keegoaan seseorang luntur yang kita sering dengar melalui pembacaan kita,Usrah,kuliah, dan sebagainya..Ceritanya bermula.....Begini...
Suatu ketika Ahmad dan Ali(Bukan nama sebenar) bermusafir ke satu perjalanan yang jauh. tiba2 Ahmad dan ali bertengkar untuk menentukan jalan yang patut dilalui... nyata kesilapan Ahmad,ttp saling salah menyalahi antara 1 sama laen, sehingga membuatkan mereka tersesat jauh..Akhirnya PAAAANGGGG......aLI menampar Ahmad kerana tertekan kerana ..
Tiba di perhentian, Ahmad terus menulis
"HARI INI SAHABATKU MENAMPAR KU"... diatas pasir..

Mereka meneruskan perjalanan, Tiba di tepian pantai, laut bagai memanggil mereka untuk mandi kerana cuaca yang agak panas membuatkan badan mereka tidak selesa. Tiba2 AHMAD bersedia untuk mandi, Hampir 20minit...TIBA2..AHMAD hampir lemas..Segera Ali berlari dari permukaan air bagi mendapatkan Ahmad yang jauhnya hampir 200m darinya..Bantuan pernafasan segera dilakukan,AHMAD berjaya di selamatkan..

AHMAD segera mengukir sesuatu pada batu yang berhampiran dengan ...
"HARI INI SAHABATKU MENYELAMATKAN NYAWAKU.."

Ali merasa pelik dengan tindakan AHMAD...Lantas Ali bertanya apa yang kau lakukan? apa motif sebenar pasir dan batu?
Lantas AHMAD menjawab..." Tika sahabat melukai hati kita,kita harus menulisnya pada pasir kerana Angin Kemaafan mudah menghapuskan tulisan..Dan pabila sahabat kita berbuat sesuatu kebaikan, aku pahatkan pada batu agar tetap dikenang dan tidak hilang ditiup waktu...Sahabat..

Aku mencintaimu kerna Rasulullah memerintahkan aku mencintaimu. Ya,tidak beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri.

Sahabatku yang sangat aku cintai..
Sungguh,jalan yang kita lalui ini bukan jalan yang indah dan mudah. Jalan ini matlamatnya cantik dan mengkagumkan.Tapi, sungguh tidak dapat aku janjikan kepadamu jalan ini akan senang kau lalui. Bukankah sejarah membuktikannya, haq yang ingin dibawa tentu sekali akan ditentang.

Sahabat..
Bukankah dalam kita berdiskusi, seringkali kita ingatkan pejuang yang telah lama terkorban dulu? Sheikh Hassan Al Banna,ditembak di pasar. Kerna apa? Kerna dia membawa yang haq! Syed Qutb,nyawanya tercabut menemui Rabb nya di tiang gantung? Kerna apa? Kerna dia membawa yang haq. Sheikh Ahmad Yassin dibunuh dengan misil yahudi laknatullah di hadapan masjid di subuh yang hening. Kerna apa? Kerna dia juga membawa yang haq!

Amanah ini untuk kita,sahabatku.Amanah ini untuk orang seperti kalian. Bukanlah aku ingin menggoyahkan semangat wajamu dan bahkan tidak sesekali. Tetapi sahabat,yang pasti ingin aku ingatkan janji Allah terhadap orang yang menolong agamanya, Allah pasti akan membantu urusannya. Aku ingin ingatkanmu kasih sayangNya dan rahmatNya terhadap hamba yang diredhai Nya. Bukankah senang nanti bila Allah tanyakan kepada kita: Apa yang kau gunakan masa mudamu dan aku dan kau serentak menjawab :Ya Tuhanku, Ya Rabb, masa mudaku dan masa tuaku adalah aku letakkan pada jalanMu. Adalah untuk Kau. Hanya untuk hidup dalam redhaMu walau kami ditekan. Untuk hidup dalam cinta kami kepada Mu.

Sahabat...
Peluru, tali gantung, pedang yang tajam, bahkan tekanan yang kuat dari pengalaman kehidupan sememangnya boleh melemahkan sesiapa sahaja. Tapi bukan engkau. Engkau dibina dengan tarbiyah. Dihiasi keindahan akhlak. Dilahirkan sebagai pendukung agama ini. Biar siapa sahaja pun engkau, biar apa sahaja kata orang,kau terus menguatkan langkah menyusur jalan in. Aku yakin,kerna kau sahabatku.

Sahabatku yang dikasihi..
Tidak dapat aku janjikan kesenangan dan kemewahan mengikut jalan ini. Tidak dapat aku berikan nama dan pangkat. Tapi akan ku tawarkan yang lebih baik dari segala itu. Akan kuberikan doaku semoga kau teguh dalam jalan ini .Akan ku bersama kau melangkah membawa haq dalam jalan ini. Akan aku luka dan berdarah bersama kau. Kerna kita saudara yang saling mencintai kerna Nya.

Sungguh aku bersama mu.


Tulus,

Sahabatmu Tercinta

Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia?


Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidaklah setabah Fatimah.

Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah...

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya.

Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya.

Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya.

Isteri adalah murid kamu mursyidnya.

Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya.

Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya.

Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya.

Seandainya isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya.

Pernikahan atau perkahwinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana

Justeru kamu akan tersentak dari alpa.

Kamu bukanlah Rasulullah s.a.w.

Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah.

Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin..!

Untuk isteri.... renungkanlah. ...

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia?

Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw.

Tidaklah setaqwa Ibrahim.

Pun tidak setabah Ayyub

Atau pun segagah Musa ... apalagi setampan Yusuf.

Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita-cita membangunkan keturunan yang soleh.

Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama

Suami menjadi pelindung kamu penghuninya.

Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya.

Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya.

Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya.

Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya.

Seandainya suami bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya

Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah s.w.t. kerana memiliki suami yang tak segagah mana

Justeru kamu akan tersentak dari alpa.

Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna dalam menjaga.

Pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara .

Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah... amin!

Justeru itu wahai para suami dan isteri

Jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya. Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semuliaRasulullah? Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha? Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar dan Sarah.

Bantu KaMi BaNTu KaMi...

Wahai sahabat sekalian,
Aduh..ada apa dengan kita#$%@^@#??kita.. sering leka dengan kesenangan yang kita ada. tapi....ada lagi yang masih memerlukan perhatian kita..Siapa Yee???
Ni die..
Ada banyak lagi..Fahamilah isi hati mereka yang telah kehilangan...

PUISI BUAT PEJUANG TANAHAIR


PESAN TERAKHIR

Sahabat
Andai kematian yang kau tangisi
Pusara kau sirami dengan airmata mu
Maka di atas tulang belulangku yang dah luluh
Nyalakan lah obor untuk umat ini
Dan......
Lanjutkanlah gerak merebut kemenangan
Sahabat....
Kematianku hanyalah suatu perjalanan
Memenuhi panggilan kekasih yang merindu
Taman2 indah di syurga Tuhan
Terhampar menanti
Burung2nya berpesta menyambutku
Dan berbahagialah hidupku di sana
Sahabat
Puaka kegelapan pasti lebur
Fajar menyingsing
Dan alam ini kan di sinari cahaya lagi
Relakan lah rohku terbang menjelang rindunya
Jangan gentar berkelana ke alam abadi
di sana cahayafajar memancar

Sayyid Qutub
1996

Rejab Bulan Allah..


Syukur kita pada allah kerana kita masih diberikan nikmat kesihatan pada kita yang membolehkan kita hidup dalam suasana IMAN & ISLAM,Alhamdulillah. Alangkah ruginya jika kita menghabiskan masa sehat,muda kita dengan perkara2 yang sia2.Dan hari ini ana berpeluang mencoret satu artikel dalam Email ana, yakni Amalan bulan Rejab yang diterima drpd Muhammad Esa(ana pun xkenal....) Esok,jika kita masih lagi dikurniakan nyawa oleh Allah swt,kita akan melangkan ke Bulan Allah yakni 1Rejab 1430H.

Pengertian

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj.


Rasulullah Saww bersabda: “Bulan Rejab adalah bulan Allah Yang Maha Agung, tidak ada bulan yang menandingi kemuliaan dan keutamaannya. Di dalamnya diharamkan berperang dengan orang-orang kafir, karena bulan Rejab adalah bulan Allah, Sya’ban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan ummatku. Barangsiapa yang berpuasa sehari di dalamnya wajib baginya memperoleh ridha Allah, dijauhkan dari murkanya, dan diselamatkan dari semua pintu neraka.”

Amalan

Tiada amalan khusus untuk bulan Rejab yang diriwayatkan dari Rasulullah SAW yang dijumpai di dalam mana-mana hadis shahih. Penulis berpendapat ada hikmahnya kenapa Allah SWT, Rasulullah SAW dan para sahabat RA tidak memberitahu tarikh dan tahun berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj. Rasulullah SAW tidak mahu umatnya menetapkan ibadat-ibadat tertentu di bulan Rejab khasnya pada hari dan malam berlakunya peristiwa Isra' dan Mi'raj itu.

Ini untuk mengelakkan berlakunya perkara-perkara yang diada-adakan (bid'ah) dan perbuatan membeza-bezakan kemuliaan satu-satu bulan. Namun begitu ada pendapat yang meriwayatkan tentang amalan-amalan sunat tertentu seperti solat sunat Rejab, puasa Rejab dan umrah Rejab. Pendapat ini adalah bersandar kepada hadis-hadis lemah.

Terlalu banyak amalan-amalan sunat yang umum yang masih kita belum berkesempatan untuk mengamalkannya boleh kita praktikkan di bulan Rejab ini sebagai persediaan kita menjelang Ramadhan al-Mubarak. Diantaranya solat malam, qiamul-lail, puasa Isnin dan Khamis, tadarrus al-Qur'an dan lain-lain lagi. Di sini penulis ingin menyarankan agar pada akhir bulan Jamadilakhir khasnya pada 29 Jamadilakhir, kita bolehlah melatih mata kita untuk menjejaki hilal. Proses melatih mata untuk merukyah hilal boleh dimulakan 20 minit sebelum Maghrib sehinggalah 20 minit selepas maghrib dengan memerhatikan ufuk Barat sekitar tempat matahari terbenam. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar tanpa menggunakan sebarang alat kecuali untuk melihat matahari perlukan penapis (solar filter).

Bagi mereka yang mempunyai teleskop atau teodolite ataupun binocular, inilah masanya untuk menguji peralatan dan kemahiran masing-masing agar pada hari cerapan hilal Sya'ban, Ramadhan dan Syawal kita tidak menghadapi masaalah dalam melakukan cerapan hilal. Dan sebenarnya Rasulullah SAW sendiri amat mengambil berat tentang kedudukan bulan pada setiap akhir bulan khasnya apabila menjelangnya bulan Rejab dan bulan-bulan seterusnya.

Sumber Disediakan oleh;
Bahagian Falak dan Sumber Maklumat Jabatan Mufti Negeri Melaka
www.al-azim.com

Amalan dan doa

Amalan dan doa bersifat khusus adalah amalan yang dilakukan pada malam atau hari tertentu di bulan Rajab di antaranya:

1. Membaca doa berikut pada malam pertama, khususnya ketika melihat bulan tanggal 1 Rajab sbb:

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَب وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ، واَعِنَّا عَلَى الصِّيَامِ وَالْقِيَامِ وَحِفْظِ اللِّسَانِ، وَغَضِّ الْبَصَرِ، وَلاَ تَجْعَلْ حَظَّـنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَالْعَطَشَ .

Allâhumma barik lana fi Rajab wa sya’ban, wa ballighnâ syahra Ramadhan, wa a’innâ ‘alâsh shiyâmi wal qiyâmi wa hifzhil lisân, wa ghadhdhal bashari, wa lâ taj’al hazhzhnâ minhul jû’a wal ‘athasy.

(Ya Allah, berkahi kami di bulan Rajab dan Sya’ban, sampaikan kami pada bulan Ramadhan. Bantulah kami untuk melakukan puasa, qiyamul layl, menjaga lisan dan menjaga pandangan, dan jangan jadikan puasa kami hanya lapar dan dahaga.)

2. Amalan malam Nisyfu Rajab sbb:

a. Mandi sunnah

b. Menghidupkan malam nisyfu Rajab dengan ibadah.

c. Ziarah Makam Rasulullah Saw.

d. Solat sunat enam rakaat, satu salam setiap dua rakaat.

e. Solat tiga puluh rakaat, satu salam setiap dua rakaat.. Setiap rakaat sesudah membaca surat al-Fatihah dilanjutkan membaca surat Al-Ikhlas (10 kali). Solat ini memiliki keutamaan yang sangat besar.

f. Solat dua belas rakaat, satu salam setiap dua rakaat. Setiap rakaat sesudah membaca surat al-Fatihah dilanjutkan membaca surat al-Ikhlas, al-Falaq, an-Nas dan al-Qadar (4 kali), lalu membaca:

اَللهُ اَللهُ رَبّي لا اُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً، وَلاَ اَتَّخِذُ مِنْ دُونِه وَلِيّاً،

Allâhu Allâhu Rabbî lâ usyriku bihi syay-â, wa lâ attakhidzu min dûnihi waliyyâ.

(Allah, Allah Tuhanku, aku tidak mensekutukan sesuatu dengan-Nya, dan aku tidak menjadikan kekasih dan pemimpin selain-Nya).

Kemudian mohonlah kepada Allah apa yang diinginkan, insya Allah diijabah. Amin Ya Rabbal ‘alamin.

3. Amalan malam Ghaib.

Malam Ghaib iaitu malam Juma’at pertama bulan Rajab, amalan yang dilaksanakan sbb:

a. Berpuasa pada hari Khamis pertama bulan Rajab.

b. Melakukan solat dua belas rakaat antara Maghrib dan Isya’, setiap dua rakaat satu salam. Setiap rakaat sesudah membaca surat al-Fatihah dilanjutkan membaca surat Al-Qadar (3 kali) dan surat Al-Ikhlas (12 kali). Setelah selesai melakukan solat membaca 70 kali:

اللهم صل على محمد النبي الأمي وعلى آله

Allâhumma shalli ‘alâ Muhammadin an-nabiyyil ummiy wa ‘alâ âlihi

(Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad nabi yang ummi dan kepada keluarganya. )


Rasulullah saw bersabda: “Tidak ada seorang pun yang berpuasa pada hari Kami pertama bulan Rajab, kemudian melakukan shalat dua belas rakaat antara Maghrib dan Isya’. Kemudian shalat membaca shalawat kepadaku 70 kali, kemudian sujud dan membaca: Subbûhun Quddûsun Rabbul malâikati war-rûh. Kemudian duduk kembali dan membaca 70 kali: Rabbighfir warham wa tajâwaz ‘ammâ ta’lamu innaka Antal ‘Aliyyul ‘A’zham. Kemudian sujud kembali dan membaca sebagaimana bacaan yang pertama, kemudian memohon hajatnya kepada Allah dalam sujud, niscaya hajat ditunaikan oleh-Nya.”


Mahligai Buat Ayah Di Syurga


Salam Sayang Buat SAHABAT...
Syukur kita pada ilahi kerana masih lagi memberi kita nikmat yang paling berharga yakni IMAN & ISLAM, Allah masih lagi memberikan kita nikmatnya yang tak terkira banyaknya,malah diibaratkan jika diberikan dakwat pen sebanyak air dilaut untuk menulis nikmat2 Allah,nescaya,keringnya air laut itu belum lagi habis tertulis nikmat-nikmat Allah.
Puchong - 21Jun 09 adalah Hari yang dikhususkan untuk mengenang jasa bapa kita. Sahabat sekalian, pengorbanan seorang bapa pada saya cukup banyak pada kita setelah dikandung ibu selama sembilan,9 bulan. Bapa menyediakan segala keperluan buat kita dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar perkara, kita boleh lihat pengorbanan seorang bapa bermula awal pagi setelah selasai solat suboh, menyiapkan diri untuk menghantar kita ke sekolah pabila udah sarapan. Angin pagi yang segar dihirup agar perjalanan mencari rezeki untuk isteri empat orang anak tersayang(huhu,pham ke?).. Penat lelah seorang ayah tidak mampu terbalas buat kita seorang anak yang kadang-kadang merengek bagai sang budak baru melihat alam dunia..itu nak,ini nak..macam-macam permintaan kita pada si ayah.. Balik dalam kepenatan lega dengan disambut insan bernama ibu..Anak yang sedang bermain riang meredakan lagi penat si ayah.. Malam nya pula, selesai solat maghrib dan isya' diselitkan tazkirah ataupun diantaranya mengeratkan lagi silaturrahim diantara keluarga... Begitulah tentatif waktu ayah setiap hari..xkira penat lelah membesarkan kita.

Aku cukup sedih pada budak-budak zaman sekarang yang tidak menghargai jasa kedua ibu bapanya,dengan pegangan agama yang kian longgar dengan peranan Media2 massa elektronik dan sbagainya.menyulitkan lagi usaha untuk mendidik para dai'e illahlah yang bakal mentadbir negara. berbalik perihal bapa.. ku yakin bahawa seorang bapa yang mendidik keluarganya dengan menerapkan segala hal-hal keluarga dengan agama bakal mendapat redha allah seterusnya Syurga ALLAH swt..
Allah berfirman yang bermaksud: Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah, Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku ketika aku kecil. (Surah al-Isra’, ayat 24).
Allah berfirman lagi yang bermaksud: Firman Allah yang bermaksud: Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada kedua orang ibu bapa. (Surah an-Nisaa’, ayat 36).
Akhir kalam,mana yang baik itu datang dari allah, dan yang buruk itu datangnya dari kelemahan diri sendiri yang pada asalnya kedua-duanya dari allah yang mahu kita sentiasa Bermuhasabah keatas diri kita...Wallahu'alam..

HiDuP MuLiA MaTi SyahiD..

We Love Tok Guru...

Sedikit Kenangan Manis..

.