Calon Sains Agama boleh ambil 11 subjek...


Salam..buat sahabat2 sekalian...Dia Pening??
KUALA LUMPUR - Kementerian Pelajaran memberi pengecualian kepada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) aliran Sains Agama untuk mengambil 11 mata pelajaran maksimum bagi peperiksaan itu hanya pada tahun depan..
Dia Kata.."Pengecualian ini hanya kepada pelajar yang perlu mengambil aliran Sains dan Agama sekali gus,'' kata Muhyiddin, yang juga Timbalan Perdana Menteri pada sidang akhbar..Kini Menteri Pelajaran dah bingung dengan keputusan tergesa2beliau yg menghadkan bilangan subjek SPM...Nak tau bley plak tambah jadi 11 subjek...hahaha.tu la..sblum buat xtau nak fikir dalam2...apa kesannya...Alhamdulillah sekolah agama bersungguh2 dalam perkara ini.TAKBIR!!!!1
** Indahnya hujan **

Antara rahmat yang Allah curahkanFirman Allah s.w.t Yang Bermaksud:

"Dialah yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu,sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya yang lain menyuburkan tumbuh-rumbuhan yang pada (tempat tumbuhnya) kamu mengembala ternakmu. Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan tersebut tanam-tanaman zaitun,kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda ( kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikir." (An-Nahl:10- 11)

Betapa cantik titisan air hujan yang jatuh ke bumi kemudiannya bersatu kembali dan mengalir menuju sungai dan lautan tanpa menggangu penghidupan manusia. Inilah satu cara terindah yang dilakukan oleh Allah bagi memenuhi keperluan hamba-hambaNya. Oleh itu hendaklah kita sedar terhadap rahmat Allah. Zat yang Maha lembut kepada hamba-hambaNya dan sentiasa mengatur kerajaanNya dengan penuh kebijaksanaan.

Kita juga hendaklah menyedari bahawa rahmat yang agung ini ada-lah kurnia Allah yang sangat besar yang dapat kita rasakan dan kita renungi keluasan nikmat serta keagungan ciptaanNya.
Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu, iaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN .
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.


Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabaran.
Beberapa kata renungan dari Qur'an :

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:


Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya ....

exclaim
1. Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,
zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,
zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,
taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,
Ramadhan itu ubatnya.

Al-fadhil ustaz Dr. Fathi Yakan & Razibanna - "Kami Adik Beradik SePerjuangan"


Al-fadhil ustaz Dr. Fathi Yakan telah meninggalkan kita buat sementara.... Kita akan berjumpa semula ketika bersama2 bertemu di hadapan Allah IsyaAllah....

Lahir pada tahun 1933 dan wafat pd 14 Jun 2009, berumor 76 tahun... Sungguh besar jasanya dalam mewarnai dunia harakah islamiyyah.. Sila lihat web ikhwan jordan utk kesahihan berita tersebut.. Semoga beliau ditempatkan bersama para syuhada' : http://www.ikhwan-jor.com/.

Pemergiannya meninggalkan satu sumbangan yang sangat besar dalam dunia pentarbiyahan pejuang Islam. Antara bukunya, 'Maza Yakni Intima'i Lil Islam' ( Apa Erti Saya Menganut Islam ) dan 'Almutasaqitun 'ala toriqidda'wah' (Golongan yg tercicir di jalan dakwah) menjadi antara sumber rujukan utama usrah di pelbagai peringkat masyarakat.

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman.Al-fatihah...

HiDuP MuLiA MaTi SyahiD..

We Love Tok Guru...

Sedikit Kenangan Manis..

.